Places · Uncategorized

Barcelona

Barcelona je stvorena za one koji uživaju u lijepom. Lijepoj arhitekturi, lijepoj hrani, lijepim ljudima, trenucima i svemu onome što život čini posebnim.

Grad u kojem duboko udišete život, a energija katalonskog temperamenta od prvog trenutka uvlači se u sve pore tijela, nosi vas kroz lude predjele grada, priređuje nezaboravne trenutke i ne pušta dugo nakon povratka kući.

Spisak znamenitosti u Barceloni koje su zaista vrijedne posjete je dug. Imali su Gaudia koji je dao ovom gradu poseban štih i sigurna sam da bi ovoj metropoli nešto nedostajalo da se taj veliki umjetnik rodio negdje drugo. Ali nije to samo Gaudi ispred čijih djela zastaje dah, nego je takvih zgrada manje poznatih arhitekata na svakom koraku. Ako volite lijepo, onda divljenje u Barceloni ne prestaje.

Vrijedi odvojiti vrijeme za  Park Guell koji je besplatan ali se spremite na guranje sa mnogobrojnim turistima koji su došli po idealnu fotografiju iz ovog parka, za remek djelo Sagrada Familia, u koju ako želite ući morate se spremiti na višesatno čekanje, ali i dvije predivne kuće koje možete kroz šetnju posjetiti, a to su Casa Batllo i Casa Pedrera. Tu i nisu toliki redovi ali su ulazi u kuću negdje oko 20 eura po osobi.

Ghotica, predivni dio grada koji je u svakom trenutku dana veoma živ i u kojem imate mnogobrojne barove i restorančiće. Tu se nalazi i trg La Reial, idealan za jutarnju kavu i promatranje grada koji se budi ali i za večernje piće ako ste raspoloženi za laganiju i opušteniju varijantu. Ljubazan i neobično uređen kafić na tom trgu je Ocana ali ih ima još mnogo.

Imajte na umu da se Barcelona veoma kasno budi i da negdje do 11h u jutro možete sresti samo zbunjene turiste koji još nisu upali u ritam grada kasnih noćnih izlazaka i kasnog buđenja. Magnet za turiste je i čuvena fontana koja od četvrtka do nedjelje od 21h uz muziku razveseljava posjetitelje iz svih dijelova svijeta igrajući se sa svjetlom i oblicima.

Opuštanje

Takvih lokacija zaista ima mnogo u Barceloni. Ako pustite da vas vodi grad, budete naišli na čarobna mjesta, male restorane i barove te predivne trgove na kojima sati prolaze kao sekunda dok uživate promatrajući oduševljene ljude koji kao i vi istražuju razigrani grad. Na takva mjesta smo nailazili naročito u dijelovima grada El Gothic i El Borno. Jedno takvo je Plaza de Santa Maria, trg na kojem se smjenjuju ulični umjetnici i na kojem možete popiti času (ili više, odličnog vina po pristojnim cijenama. La Rambla, iako jedna od najpoznatijih ulica, nije pretjerano zanimljiva osim ako volite gužve i guranje sa drugim turistima.

Barcelona ima i 4,2 km pješčane plaže samo 10-tak minuta od centra grada. Iako je u toku našeg boravka more još uvijek bilo previše hladno za kupanje, sunce je privuklo veliki broj mještana i turista koji su se sunčali i odmarali na toplom pijesku.

Hrana 

U Barceloni sigurno nećete ostati gladni jer u skoro svakom kafiću i baru imate uvijek i hranu. Odličan restoran za pinchose i tapase je Bilbao Berria . Izaberete “zalogajčiće” koji vam najbolje izgledaju, jedete koliko možete i želite, i na kraju vam konobar skupi štapiće i naplati. Svaki štapić je 1,65 eura.

Ako budete u doba ručka šetali u dijelu grada gdje je plaža, ima zanimljiv restoran Taverna de Mercat Elguindilla (Plaza Poeta Bosca 2) sa ukusnim i tradicionalnim specijalitetima u veoma ugodnom ambijentu sa optimističnim porukama na zidovima restorana, kako bi zaista priredili pozitivan ugođaj svakom gostu. I ovaj, ali i većina drugih restorana  u Barceloni,  naplate vam 10 do 15 % više ako sjedite vani u vrtu restorana.

Blizu plaže se nalazi skroz neobičan Beach burger cafe – Makamaka u kojem, ako poželite brzu hranu, možete pojesti zaista ukusne burgere u “surferskom” ambijentu. Veoma dobro i povoljno smo jeli i u restoranu Cuines Santa Catarina koji se nalazi u sklopu tržnice. Sjedite uz šank i uživajte u svježoj, ukusnoj i raznovrsnoj hrani.

Izlasci

Barcelona je grad u kojem nakon nekoliko dana izgubite osjećaj za vrijeme pa se dnevno istraživanje grada veoma lako spoji sa večernjim izlaskom.

U mnogim barovima možete slušati muziku uživo. Od lokalnih bendova u baru Las Cuevas del Sorte (Carrer d’en Gignàs 2), do kubanske muzike u Harlem Jazz Club-u u kojem su redovno svirke.

Posebno zabavno mjesto je La Champaneria (Carrer de la Reina Cristina 7), mali lokal u kojem do 17 h po izuzetno povoljnim cijenama (5 eura) služe boce domaćeg šampanjca uz ukusne tapase. Iako ćete se malo gurati, jer je uvijek velika gužva, vrijedi osjetiti pozitivnu atmosferu gostiju koji uglavnom u jednoj ruci drže bocu šampanjca,a u drugom grickaju domaći pršut i sir.

Glavne ulice su u svako doba prepune ljudi tako da se zaista ni u jednom trenutku ne morate osjećati nesigurno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s